Tecnologia em Agroecologia: Recent submissions
Itens para a visualização no momento 21-40 of 42
-
Reabilitação de área dominada por algaroba: avaliação da unidade técnica demonstrativa manejo da Caatinga do IFRN - Campus Ipanguaçu
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2023-05-15)The present course conclusion work aimed to evaluate the progress of the UTD Caatinga Management in order to analyze the improvement of ecological diversity in a specific area, with the purpose of confirming whether the ... -
Produtividade de três clones de batata-doce para duas épocas de colheita sob cultivo orgânico no Semiárido Potiguar
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2018-05-07) -
Introdução de novos componentes nutricionais na merenda escolar da escola rural unidade II Bom Jesus: comunidade de Alto da Felicidade I – Afonso Bezerra/RN
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2019-10-31)Quality school lunches are important not only in the context of offering a balanced diet, but also as a way to often avoid dropout. Considering that many children and adolescents have an opportunity to eat their meals on ... -
Desempenho zootécnico de codornas europeias (Coturnix coturnix) alimentadas com farinha de folha de moringa (moringa oleifera)
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2019-01-31)Brazil stands out in the poultry sector due to the techniques of nutrition, high genetic standard, associated to sanity and management, allowing high zootechnical indexes. Coturniculture has shown itself to be a promising ... -
Avaliação de cultivares de alface crespa sob diferentes ambientes de cultivo, em sistema de produção orgânica no Vale do Açu-RN
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2023-02-15)Lettuce (Lactuca sativa) is the most consumed vegetable in Brazil and in the world. Climate adaptations made its cultivation possible, the commercial expansion and other attributes of lettuce made it one of the favorite ... -
Agroecologia e relações de gênero no campo: um estudo sobre a família Oliveira no município de Santana do Matos-RN
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2018-12-18) -
Tecnologia social: construção de sistema de irrigação utilizando canteiros inteligentes para a agricultura familiar no Vale Açu/RN
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2023-02-13)In recent years the search for sustainable technology has led the man of the field to innovate the means of production, especially family agriculture, which has found in social technologies its important ally in the ... -
A educação do campo e a valorização local: caracterização da educação campesina em uma área de assentamento na zona rural de Afonso Bezerra/RN
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2019-07-03)The education of the field consists in identifying a pedagogical reflection that is born from the numerous educational practices developed by the subjects living in the field. In this perspective, the valorization of the ... -
Incorporação de palha de carnaúba ao solo, em diferentes tempos em pré-plantio, para produção de cenoura
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2018-05-10)Carrot is one of the most produced vegetables in Brazil and, with the growing demand for organic vegetables, it is necessary to develop production technologies that are less dependent on external inputs and more accessible ... -
Comportamento das precipitações entre os anos de 1998 e 2017 na região do Vale do Açu, Rio Grande do Norte
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2018-05-10)Brazil has different types of climate, as the semi-arid region suffers from short rainy periods and drought, and water shortages occur. In this reality one finds the cities make up the Valley of Açu-RN. This work was carried ... -
Construindo conhecimento agroecológico: a trajetória do Núcleo de Estudos em Agroecologia (NEA) no IFRN Campus Ipanguaçu/RN
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2017-06-19)The present study aims to analyze the trajectory of Studies Core in Agroecology (NEA), IFRN Campus Ipanguaçu/RN, in its instructions actions, research and extension regarding to building agroecological knowledge, through ... -
Caracterização do regime pluviométrico na Cidade de Assú/RN entre os anos de 1996 e 2020
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2021-08-09)The city of Assú, in Rio Grande do Norte, has great agricultural potential. As it is located in the semiarid region, climatic instability is common, especially with regard to rainfall, with rainfall concentrated in a few ... -
Qualidade da rúcula cultivada sob diferentes densidades em sistema orgânico no Vale do Açu - RN
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2019-12-11)Introduced in Brazil by immigrants from Italy, the arugula is still quite appreciated and its greatest consumption is concentrated in the Southeast and South regions of the country. In the State of Rio Grande do Norte, ... -
Controle alternativo da tiririca (Cyperus rotundus) utilizando extrato aquoso do alecrim de tabuleiro (Lippia gracilis)
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2020-02-20)The sedge is a weed with an efficient multiplication system, and conventional control methods are becoming less recommended, as they require the use of products that are highly harmful to the soil and, consequently, to ... -
Cecafes/RN: Potenciais e desafios para a produção e a comercialização de produtos orgânicos e com enfoque agroecológico
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2021-10-04)The objective of this study was to evaluate the obstacles faced in the production and commercialization of organic products with an agro-ecological approach in the Center for Commercialization of Family Agriculture and ... -
Remoção de metais pesados de efluentes por adsorção
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2022-03-23)Contamination by heavy metals in recent years has caused damage to the environment and many of these irreversible damages to the health of rivers and human beings, causing diseases that worsen until the individual dies. ... -
Implantação de uma horta na escola Antônio Pinheiro Filho na comunidade Caraú: motivando a educação ambiental e soberania alimentar entre os alunos
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2019-10-31)The project allows changes in values, habits and attitudes towards planting the garden and through environmental education using awareness raising with the participation of students and teachers of the Antonio Pinheiro ... -
Avaliação da qualidade da carne de Codornas Coturnix Coturnix alimentadas com ração parcial de moringa e leucena
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2023-03-31)Currently the aviculture is consuming a significant seat in Brazilian agribusiness, supported by high technologies and investments in the area, bringing to the supporters new genetic and nutritional measures to acquire ... -
Relatório de estágio supervisionado na Fazenda Escola do IFRN Campus Ipanguaçu
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2020-02-19) -
Intervenção agroecológica: mudanças no modo de produção na Comunidade Quilombola Aroeira
(Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do NorteBrasilIpanguaçuIFRN, 2019-10-31)Agroecology and rural education, linked to sustainable alternatives, have been changing the way of production in different parts of the country, especially in traditional communities. These processes have contributed to ...