| dc.creator | Oliveira Filho, Edivaldo de | |
| dc.date.accessioned | 2025-02-21T16:38:02Z | |
| dc.date.available | 2025-01-17 | |
| dc.date.available | 2025-02-21T16:38:02Z | |
| dc.date.issued | 2024-12-18 | |
| dc.identifier.uri | http://memoria.ifrn.edu.br/handle/1044/2775 | |
| dc.description.abstract | The study "Quantification and Separation of Organic Waste in Open Markets in the
Municipalities of Pedro Velho and Goianinha" addresses the management and reuse
of organic waste generated in open markets. Motivated by the significant increase in
organic waste production, which pollutes and damages the urban landscape, the research aimed to characterize and quantify the main organic waste produced at five market stalls in Goianinha and Pedro Velho over four weeks. Another objective of this study was to explore sustainable solutions to reduce the negative environmental impacts and promote the rational use of organic waste. Among the main types of waste identified were green bean husks, tomatoes, and guavas. It was observed that the quantities and types of waste varied throughout the year. Additionally, green bean husks were the most predominant among the collected organic waste. | pt_BR |
| dc.language | por | pt_BR |
| dc.publisher | Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte | pt_BR |
| dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
| dc.subject | Resíduos Orgânicos | pt_BR |
| dc.subject | Goianinha | pt_BR |
| dc.subject | Pedro Velho | pt_BR |
| dc.title | Quantificação e separação de resíduos orgânicos em feiras livres nos municípios de Pedro Velho e Goianinha | pt_BR |
| dc.type | Outro | pt_BR |
| dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
| dc.publisher.department | Canguaretama | pt_BR |
| dc.publisher.initials | IFRN | pt_BR |
| dc.description.resumo | O trabalho "Quantificação e Separação de Resíduos Orgânicos em Feiras Livres nos Municípios de Pedro Velho e Goianinha" discute a administração e a reutilização de resíduos orgânicos produzidos em Feiras Livres. Incentivado pelo crescimento significativo na geração de resíduos orgânicos, que poluem e danificam a paisagem urbana. A pesquisa buscou caracterizar e quantificar os principais resíduos orgânicos produzidos em cinco bancas nas feiras livres de Goianinha e Pedro Velho durante quatro semanas. Outro aspecto buscado no presente trabalho, foi estudar soluções sustentáveis para reduzir os efeitos negativos no meio ambiente e incentivar a utilização dos resíduos orgânicos de maneira racional. Dentre os principais resíduos identificados destacam-se as cascas de feijão verde, tomates e goiabas, foi observado que as quantidades e os tipos de resíduos variaram no decorrer do ano, outra
característica observada dentre os resíduos orgânicos coletados, foi a predominância da casca de feijão verde. | pt_BR |